Mekteb-i Derviş | İslam

    YENİ DOĞAN ÇOCUĞA EZAN VE KAMET OKUMANIN SIRRI

     İslam’ın doğan çocuk için meşru kıldığı hükümlerden biri de, sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okumaktır. Bu, doğduğundan hemen sonra yapılır.
    Ebu Rafi (r.a.)’den yapılan sahih rivayette, adı geçen şöyle anlatıyor: “Hz.Fatıma, Hasan’ı doğurduğunda Resulüllah (s.a.v.) Efendimizin onun kulağına ezan okuduğunu gördüm.” (Ebu Davud, Tirmizi)
    “Kimin bir çocuğu doğar da sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okursa o çocuğa Ummu Sıbyan zarar veremez.” Beyhaki – İbn-i Sinni: Hasan b. Ali (r.a.)
    -Ummu Sıbyan, çocukta arız olan bir gazdır veya cinlerden Karine denilen bir türdür.-
    İnsanın dünyaya gözlerini açarken kulaklarını ilk çalan ses, Allah’ın büyüklüğünü ve yüceliğini ifade eden sözün olması, İslam’a girmeyi sağlayan Şehadet kelimesinin duyulmasıdır. Bu bir bakıma Dünya’ya ayak basan çocuğa İslam şiarını telkin sayılır; nasıl ki dünyadan ayrılırken de Kelime-i Tevhid telkin edilir. Çocuk anlamasa bile ezan sesinin kalbine inip tesir bırakacağından şüphe yoktur.
    Bununla beraber, ezan ve ikamet okumanın bir diğer faydası daha var, o da şeytanın ezanla ilgili sözleri duyunca uzaklaşıp kaçmasıdır. Oysa şeytan çocuğun doğmasını sabırsızlıkla beklemekte idi. İlk anda şeytanı öfkelendiren onun gücünü kıran böyle bir sesin yankı yapması çocuğa musallat olacağı ilk anlarda oldukça tesirlidir.
    Diğer bir anlam ve anlatımla: Bununla çocuğu Allah’a davet etmek, İslam dinine çağırmak, Allah’a kulluğa ve ibadete heveslendirme, henüz şeytan bir dürtüş ve fısıltıda bulunmadan bunu gerçekleştirmek vardır ki bu durum Allah’ın insanları üzerinde yarattığı fıtrattır. Şeytan henüz onu çocuğa yanlış telkin etmeden, değiştirmeden onun önüne geçmektir.


Etiketler: Yeni Doğan Çocuğa Ezan ve Kamet Nasıl Okunur? Bebeğe Ezan ve Kamet Okumanın Hükmü Nedir?, Bebeğe ezan kamet okumak, bebeğin kulağına ezan kamet okumak, yeni doğan bebeğe neden ezan kamet okunur | Mekteb-i Derviş

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi
Benzer Konular